Creierul nostru a fost creat special pentru o funcție foarte importantă: să aibă grijă de corpul nostru. Bineînțeles, creierul are o multitudine de funcții importante, dar toate converg într-un singur scop, acela de a menține întregul organism sănătos. Dar ceva trebuie să mențină și creierul sănătos, nu-i așa? Pe lângă exercițiul fizic și mental, o nutriție potrivită și consumul necesarului de vitamine și minerale sunt cheia pentru un creier sănătos.
Poate creierul să supraviețuiască fără vitamine? Răspunsul este NU. Să luăm de exemplu prima vitamină din complexul B,Tiamina.Această vitamină este un nutrient esențial pentru organismul uman, în special pentru creier, iar niveluri scăzute de Tiamină pot produce tulburări serioase care, netratate, pot fi letale.
Hai să vedem care sunt acele vitamine și minerale fără de care creierul nu poate funționa corespunzător.
Complexul B
Complexul B are un rol cheie în producerea de energie și în metabolismul cerebral. Impactul masiv asupra sănătății creierului a fost descoperit încă din anii 30 când Honekamp, un medic german, a tratat cu succes schizofrenia, tulburarea obsesiv compulsivă și epilepsia cu drojdie de bere și alți nutrienți bogați în vitamina B.
Acest complex este compus din 8 vitamine, care pentru creier sunt indispensabile următoarele:
- Vitamina B1 (Tiamina) – de neînlocuit pentru buna funcționare a sistemului nervos și muscular. Deficiența de B1 duce la producerea unor tulburări ca și: sindromul Korsakoff (îl puteți vedea ”în acțiune” în primul episod din Perception), boala Beri-beri sau alte neuropatii. Consumul excesiv de alcool și zahăr duce de asemenea la scăderea nivelului de tiamină.
- Vitamina B3 (Niacina) – ”datoria” ei principală este de a crește colesterolul HDL (”colesterolul bun”). Asta ține creierul departe de ateroscleroză și implicit departe de accidente vasculare cerebrale. De asemenea menține o circulație bună la nivel cerebral și ne ajută să ne concentrăm, să învățăm și să gândim mai bine. Unele studii susțin că Niacina are un rol crucial în prevenirea bolii Alzheimer.
- Vitamina B6 (piridoxina) –chiar dacă funția ei principală nu se aplică în mod special sistemului nervos, un atribut particular face piridoxina o ”achiziție” importantă pentru sănătatea creierului. Aceasta este serotonina – un neurotransmițător care influențează dispoziția și fericirea. Așadar, vitamina B6 poate reduce în mod substanțial simptomele depresiei prin producerea de serotonină.
- Vitamina B9 (acidul folic) – Doctorul Ray Sahelian, un expert în nutriție, a formulat importanța vitaminei B9 asupra sistemului nervos în felul următor: „Asigurându-și un nivel optim de acid folic, un individ devine mai alert și își îmbunătățește memoria și atenția. Totodată, acidul folic ajută la scăderea nivelului de homocisteină în sânge, un aminoacid care este cunoscut ca un ‘distrugător’ de celule nervoase”.
- Vitamina B12 (cobalamina) – această vitamină face parte din topul nutrienților care contribuie la sănătatea creierului. Ea activează metabolismul neuronal și este implicată în formarea tecii de mielină. Un studiu făcut pe niște persoane în vârstă a arătat că deficitul de cobalamină poate îmbătrâni creierul foarte repede și poate afecta memoria. Vitamina B12 este de asemenea importantă pentru persoanele vegetariene care nu-și pot obține cantități suficiente de cobalamină din alimentația lor (B12 se găsește preponderent în carne). Aceștia ar trebui să folosească unele suplimente pentru a-și putea menține nivelele de vitamină B12 optime.
Vitamina C
Exista un ”mit” despre vitamina C și răceală care a fost ”demontat” de medicina modernă. Dar totuși, medicina modernă a dovedit că vitamina C, chiar dacă nu are o influență reală asupra răcelii, are multe alte roluri importante pentru sănătatea noastră. În sistemul nervos, vitamina C ajută la producerea neurotransmițătorilor precum serotonina și dopamina prin convertirea lor din aminoacizi. Astfel, cum am zis anterior despre piridoxină, vitamina C poate fi folosită pentru tratarea depresiei și altor tulburări de dispoziție.
Vitamina D (calciferol)
Studii recente sugerează că insuficiența de vitamină D este corelată cu un risc crescut de dezvoltare a unor boli ale sistemului nervos central precum Scleroza Multiplă, Boala Alzheimer, Boala Parkinson și schizofrenia. Puteți obține această vitamină în principal din ulei de pește sau din razele generoase ale soarelui, dar dacă sunteți vegetarian, trebuie să folosești suplimente pentru a menține un nivel optim de calciferol în organismul tău.
Vitamina E (tocoferol)
Mulți cred că vitamina E, împreună cu câteva vitamine din complexul B, se află în topul nutrienților responsabili de sănătatea creierului. Hai să vedem care sunt cele 3 efecte ”minune” ale tocoferolului:
- reduce riscul de accident vascular cerebral și Boală Alzheimer
- acțiune anticoagulantă în special asupra arterelor creierului
- îmbunătățește memoria și atenția
Magneziul
Se spune că aproape 10% din populație duce lipsă de acest mineral important. Magneziul este implicat în numeroase reacții biochimice (în mod special în metabolismul proteinelor și glucidelor), în propagarea impulsurilor nervoase și în managementul stress-ului. De asemenea, protejează celulele nervoase de neurotoxine și sistemul nervos de depresie, anxietate, apatie și dureri de cap. Într-un articol dinPsychology Today,dr. Emily Deans numește magneziul ”pilula relaxării”.