Organizația Mondială a Sănătății a ”decretat” ca astăzi, 7 aprilie 2015, să fie Ziua Mondială a Sănătății. Iar subiectul principal de discuție pentru această zi este siguranța alimentației. Site-ul oficial conține multe informații cu privire la acest subiect (chiar și un ”manual” mai detaliat în format PDF), dar eu am ales să traduc pentru voi câteva din aceste informații, deoarece nu există variantă în limba română pe site și am zis că merită să transmit informația mai departe pentru cei care nu cunosc limba engleză.
Informații generale
Alimentația nesigură este legată de moartea a 2 milioane de persoane anual – incluzând foarte mulți copii. Alimentele care conțin bacterii dăunătoare, virusuri, paraziți sau substanțe chimice sunt responsabile pentru mai mult de 200 de boli, de la diaree la cancer.
Noi amenințări la siguranța alimentației apar constant. Schimbări în producția, distribuția și consumarea alimentelor; schimbări ale mediului înconjurător; patogeni noi și în curs de dezvoltare; rezistența antimicrobiană – toate acestea sunt o provocare pentru sistemele naționale de siguranță a alimentației. Creșterile în turism și comerț amplifică riscul de contaminare la nivel internațional.
Subiectul central al Zilei Internaționale a Sănătății 2015 este siguranța alimentației
Cum aprovizionarea cu alimente se globalizează încet, încet, este evidentă nevoia de întărire a sistemelor de siguranță a alimentației între națiuni. De aceea Organizația Mondială a Sănătății încearcă din răsputeri să promoveze siguranța alimentației, de la fermă la farfurie (și tot ce este între), în Ziua Mondială a Sănătății, 7 aprilie 2015.
OMS ajută națiunile să prevină, să detecteze și să răspundă la epidemiile cauzate de alimentație – în conformitate cu Codex Alimentarius, o colecție de standarde internaționale, ghiduri și coduri de bună practică alimentară, acoperind principalele alimente și procese. Împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și alimentație (FAO), OMS alertează țările la urgențele de siguranță alimentară printr-o rețea de informare internațională.
Cinci sfaturi cheie pentru o alimentație mai sigură
Siguranța alimentelor este o responsabilitate împărtășită. Este important să lucrăm de-a lungul lanțului de producție al alimentelor – de la fermieri și producători, la distribuitori și consumatori. De exemplu, Cele 5 sfaturi cheie pentru o alimentație mai sigură este un ghid practic oferit de OMS distribuitorilor și consumatorilor pentru o bună manevrare și preparare a alimentelor:
- Menține curățenia
- Separă mâncarea crudă de cea gătită
- Gătește complet mâncarea
- Ține mâncarea la temperaturi potrivite
- Folosește apă și materiale curate și sigure
Ziua Mondială a Sănătății este o oportunitate de alertare a persoanelor din diferite sectoare guvernamentale, fermieri, producători, vânzători, persoane din sistemul de sănătate – și nu în ultimul rând consumatorul – despre importanța siguranței alimentelor, și ce rol joacă fiecare în asigurarea că mâncarea din farfuriile noastre este sigură pentru consumat.
Am publicat recent un articol pe eSanatos.info cu sfaturi de calitate pentru o alimentatie sănătoasă!