”Găleata cu cărți” – ediția MD

0

A venit toamna și se vede. Nu neaparat prin vremea mohorâtă care s-a trezit să ne viziteze, ci prin dispariția vedrelor pline cu apă și gheață care izbeau zidul și capetele…gata…prea poetic…nu-i de mine.

Să trecem la subiect: a reușit cineva, în sfârșit, să mă provoace. Nu la prostii, nu la o ieșire nervoasă, nici la ”Ice Bucket Challenge”, ci la un simplu Book Bucket List Challenge® (marcă înregistrată – moi), sau pe românește – ”Găleata cu cărți”.

M-am bucurat când a apărut acest spin-off de la ”Găleata cu gheață” (deși nu am fost împotrivă, dar de la un timp te cam saturi să vezi același script, dar cu alți actori…mă bucur, totuși, că s-au strâns câțiva bănuți și poate, poate se va găsi un remediu și pentru ALS) și am tot așteptat pe cineva să mă provoace (ce-i drept, pentru IBC m-am rugat să nu mă provoace nimeni). Verișoara mea, Renatte, a reușit acest lucru. Mulțumesc, Rena!

În ce constă această provocare?

Trebuie să enumăr 10 cărți care m-au influențat în vreun fel sau care mi-au schimbat viața. Nu o să fac o clasificare, nu e un concurs, ci doar o să le menționez (probabil nu pentru prima oară pe acest blog).

Singura carte, de fapt cărți, care mi-au schimbat într-adevăr viața au fost cărțile lui Ben Carson. Așa cum am scris și în ”Despre mine”, acestea au fost cărțile care mi-au influențat  în mare decizia de a da la medicină. Cu un simplu click pe link-ul de mai sus veți putea citi tot ce am scris despre Ben Carson în acest blog.

Rămânem la domeniul medicină și îl amintim aici pe Oliver Sacks. Nu am reușit să-i citesc toate cărțile, dar au fost câteva care mi-au plăcut și am avut ce învăța din ele: ”Omul care își confundă soția cu o pălărie”, ”Musicofilia – povestiri despre muzică și creier”, iar din categoria necitite încă: Awakenings (a fost și ecranizată – Robin Williams și Robert De Niro în rolurile principale), The Mind’s eye, Uncle Tungsten, Seing Voices și altele. Rămân la capitolul ”creier”: ”Brain on fire – my month of madness”– Sussanah Calahan, ”Revelații despre creier” – Jill Bolte Taylor, ”Minte, caracter, personalitate” – Ellen G. White.

Tot în sfera medicinei și a științei, recomand cele 2 cărți ale lui Ben GoldacreBad Science și Bad Pharma. Vă va deschide ochii în ce privește ”buna” funcționare a științei și a industriei farmaceutice – utile atât pentru medici cât și pentru ”laici”.

La capitolul ”religie/credință/spiritualitate”, au fost câteva cărți care m-au făcut să gândesc mai adânc, să-mi pun la încercare credința, întărind-o în acest fel. Amintesc aici câteva cărți scrise de Ravi Zacharias – ”Cine L-a creat pe Dumnezeu?” și ”The end of reason”; Edmond Constantinescu – ”Dumnezeu nu joacă zaruri”; Philip Yancey; Clifford Goldstein; Josh McDowell & Thomas Williams – ”În căutarea certitudinii”; Simon Sebag Montefiore – ”Ierusalim. Biografia unui oraș” (n-am reușit să o termin – are 900 de pagini…dar am tot împrumutat-o și am primit numai feed-back pozitiv :D).

Și în final, ficțiune. Nu sunt un mare devorator de opere literare de ficțiune, sunt mai degrabă cinefil, dacă vine vorba de ficțiune. Dar am citit (și scris) recent un articol despre influența cititului de ficțiune asupra vieții profesionale a unui medic care m-a determinat să mă uit mai mult pe la rafturile cu beletristică și ficțiune de la Cărturești. Aici îi recomand pe Eric-Emmanuel Schmitt – ”Oscar și Tanti Roz” și pe Irvin D. Yalom – ”Soluția Schopenhauer”. Săptămâna asta m-am pus să citesc ”The fault in our stars” – John Green, pentru ca să reușesc a doua oară performanța de a citi cartea înaintea filmului (prima a fost ”Mâini înzestrate”, dar filmul a apărut cu mult timp după carte – acum situația e diferită, deoarece am auzit prima dată de film și apoi am cumpărat cartea – cadou pentru sora mea…face astăzi 18 ani. La Mulți Ani sis’!).

Cam asta sunt cărțile pe care le-am pus eu în găleată. În continuare provoc pe Paul Balaban (soțul Renattei), Horga Robert, Alex Crișan și nu în ultimul rând pe sor’mea, doar e ziua ei. You have been ”warned”! (referință din ”The Lorax”).

P.S – în noapte asta, la Elefant.ro a început ”Noaptea devoratorilor de cărți” cu reduceri de până la 90%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More